User Menu

TranslateHvordan nyte en cognac

Hvordan nyter vi en god cognac?

 

Vi har brukt litt tid på å komme frem til hvordan en entusiast skal kunne nyte sin cognac best mulig.

 

Det er viktig at denne felles stunden som vi skal nyte i lag med gode venner blir best mulig. Vi som står for innkjøpene varsler i god tid før møtene hvilke ”go`saker” som vi skal ta for oss på møtet, dette for at hver enkelt kan filosofere litt rundt hva som vil dukke opp av lukt og smak.

 

Vanligvis smaker vi på møtene ca. seks ulike typer cognac, vår erfaring er at det lønner seg ikke å gå rett på den antatt beste cognac med en gang.

Smak gjerne et par XO er før ”go`sakene” kommer fram.

 

Vi smaker kun 2 cl. pr. gang, noe som gjør at vi kan nyte en god cognac flere ganger.

Lune bagetter og ikke for kaldt friskt vann til (helst rent kildevann) er et must for å ”rense” ganen mellom hver smaking.

 

Glassene som benyttes bør være av typen ”tulipan” og ikke ballongformet.

 

Andre tips kan være å starte smakingen med litt avkjølt cognac i et glass som gradvis varmes opp mellom hendene. Det er forbløffende hvordan spesielt lukt, men også smaken endrer seg etter hvert som temperaturen stiger.

Vi har derimot dårlig erfaring med ”utesmaking”, spesielt når gradestokken er på 10 til 12 grader, da utvikler ikke cognacen seg.

 

Ute gjør luften at du ikke klarer å lukte alle nyansene i et kompleks cognac på samme måte som inne i et rom med stillestående oppvarmet luft.     

 

Prøv også å kombiner ulike produsenter for å få frem egenarten, i den enkelte cognac, prøvesmak for eksempel Leopold Gourmel sin vinøse stil opp mot Jean Fillioux eller Paul Beau sin litt tyngre stil.

 

Også smaking gjennom hele serier er en spesiell opplevelse, for eksempel anbefales en smaking gjennom både Brillet, Jean Fillioux, A. E. Dor, (VS til nr.8 eller 9 visst økonomien er god) og ikke minst Leopold Gourmel.

 

Det å skille ut de enkelte lukter og smaker kan være en prøvelse for mange, prøv følgende: Kjøp deg en cognac pipe ca. 6 cl.  Fyll den opp med en cognac som du liker. Så gjør du som i ”Star Wars” filmene, la intuisjonen og følelsene få fritt spillerom. 

Du vil etter hvert kjenne de ulike smakene(frukt, blomster, krydder, eik osv) når du sitter og nipper til cognac pipen i fred og ro.

 

Selv om akevitt og tunge måltider på høst og vinter hører sammen, så vil jeg likevel oppfordre alle til å prøve en av julecognacene til pinnekjøttet eller ribba.

 

Ha en topp smaking.

 

 

Stein